[...] i węglowodanów dających energię. Sekret leży w zorganizowaniu zrównoważonej diety i to w białko jak i w kalorie. Innym czynnikiem często przeszkadzającym w postępach jest Przetrenowanie. Nadmiernie długie, drenujące energię treningi, na których trenujesz aż do punktu kompletnego wyczerpania, rzeczywiście mogą spowodować utratę wagi. Zbyt [...]
[...] i półprawd, które bardzo trudno zdemaskować. Opierając się na badaniach nad stosowaniem kreatyny naukowcy doszli do wniosku, że faza intensywnego ładowania kreatyny nie jest konieczna, a nawet może zaszkodzić osiągnięciu optymalnego rezultatu. Podawanie mniejszych ilości kreatyny znacznie wydłuża jej pozytywne działanie. W rzeczywistości [...]
[...] jedno i drugie? Na te i podobne dylematy dietetyczne napotyka w swojej karierze sportowej niejeden bardziej świadomy atleta lub kulturysta. Jednakże rozwiązanie problemu jest prostsze niż wydaje się być na początku. W pierwszej kolejności musimy zdać sobie sprawę z faktu, że dopóki dostarczamy naszemu organizmowi odpowiednio dużo białka [...]
[...] występują większe różnice w składzie1 chemicznym z wyjątkiem cukrowców. Niektórych odmian agrestu używa się na musujące wina. Pesteczki agrestu mogą być alergenem. Borówka- jest to bardzo cenny owoc, szczególnie ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych. Znane jest też lecznicze zastosowanie borówki czernicy (tzw. czarna jagoda) w [...]
[...] Wyraźnie różnią się od czyraków wielkością oraz okresowo licznym występowaniem. Trądzik dojrzały zanika na krótki czas, po czym pojawia się ponownie; przebieg choroby jest więc niejednolity. Związany jest on ściśle ze sposobem odżywiania, z kondycją układu pokarmowego oraz stanem przemiany materii. Wpływ na niego wywierają także używane [...]
[...] jednak najbardziej istotną rolę w jej przebiegu odgrywa zmniejszający się z wiekiem poziom męskiego hormonu - testosteronu. U młodych chłopców jego ilość w organizmie jest niewielka, dopiero u nastolatków gwałtownie wzrasta i utrzymuje się na zwiększonym poziomie do ok. 35 roku życia, po czym znów się obniża. Po pięćdziesiątce ilość [...]
[...] .Dietetyka bada rolę składników pokarmowych w przemianach materii i energii na poziomie komórek, narządów, układów i całego organizmu. Dzięki, wynikom tych badań, możliwe jest wskazywanie zagrożeń wynikających z niewłaściwego odżywiania, weryfikacja dotychczasowych poglądów ( przyzwaczejeń ) oraz określenie konkretnych zaleceń i diet najlepiej [...]
[...] wiedza kulturystyczna uczyniła w ostatnich latach fantastyczny postęp. Kulturyści są obecnie potężniejsi i lepsi niż kiedykolwiek w przeszłości. Przeciętny zwycięzca zawodów jest obecnie nie tylko lepiej umięśniony jak zawodnicy sprzed lat, ale posiada również większą głębię mięśniową i muskulaturę. Nowoczesne metody treningowe, innowacje w [...]
[...] wiedza kulturystyczna uczyniła w ostatnich latach fantastyczny postęp. Kulturyści są obecnie potężniejsi i lepsi niż kiedykolwiek w przeszłości. Przeciętny zwycięzca zawodów jest obecnie nie tylko lepiej umięśniony jak zawodnicy sprzed lat, ale posiada również większą głębię mięśniową i muskulaturę. Nowoczesne metody treningowe, innowacje w [...]
[...] jelita. Niedobór: Niedobory chloru powstają przeważnie w wyniku gwałtownych wymiotów, gdyż chlorki wchodzą w skład kwasu solnego. Nadmiar: Niewielki nadmiar chlorków nie jest szkodliwy dla osoby zdrowej. Dawka powyżej 15g może wywołać nieprzyjemne objawy uboczne. Źródła: Chlor występuje w bardzo dużej ilości produktów spożywczych, jednak [...]
[...] kilogramów , aby królować na parkiecie w wymarzonej sukni czy garniturze . W środowisku „ kulturystycznym „ utarło się nazywać ten okres „ masowym „ czyli cyklem który jest ukierunkowany na rozwój masy mięśniowej Więcej ciałka można wtedy ukryć przed światem pod grubą bluzą lub kurtką , pomaga to też utrzymać ciepło ciała o które zimą tak [...]
[...] zrównoważonej diety, dostarczamy sobie wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Jednak powtarzane wielokrotnie badania dowodzą czegoś zupełnie innego. Nie jest wcale łatwo spełniać warunki takiej diety we współczesnym społeczeństwie, w którym produkcja żywności jest nierozłącznie związana z zyskiem. Oczyszczanie i przetwarzanie [...]
[...] i w zależności od tego czy wywodzą się od aldehydu glicerynowego, czy od dihydroksyacetonu nazywane są aldozami‚ lub ketozami. Spośród aldoz najpopularniejszym cukrem jest glukoza (aldoheksoza), a najpopularniejszą ketozą jest fruktoza (ketoheksoza). Aldehyd glicerynowy i dihydroksyaceton należą do trioz, co oznacza, że ich łańcuch węglowy [...]
[...] ksiązki o trenowaniu Lance Amstronga, ja nie tłumaczyłem podkreslam 6. Podstawa treningu Zarówno Chris, jak i Lance są przekonani, że przenośny monitor pracy serca (MPS) jest najbardziej użytecznym urządzeniem, jakie kolarz może zakupić celem zwiększenia efektywności treningu. Współczesne monitory pozwalają ocenić aktualną formę i określić [...]
Jak było to skasujcie TŁUSZCZE - rola i znaczenie dla zdrowia człowieka. Racjonalne odżywianie się jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, a zatem jego dobrego stanu zdrowia. Sposób żywienia oddziałuje na zdrowie człowieka przez całe jego życie. Najbardziej jest to widoczne w okresie dzieciństwa i [...]
Tłuszczowa Dieta zaleca spożywanie dużych ilości tłuszczu przy minimalnej ilości węglowodanów i białek. Według autora diety powodem tycia jest mieszanie tłuszczów z węglowodanami i białkami. Dlatego w przypadku ograniczenia spożycia tych produktów następuje zmiejszenie ilości tkanki tłuszczowej. Dieta opracowana specjalnie dla gwiazd [...]
[...] celi,rozwoju piłkarskim.Stworze fikcyjną(ynternetową ) postać ,model na podstawie którego będzie wam lepiej wczuć się w świat trenigu. Mojim modelem(za mocne słowo) jest Edek 15 letni,chłopak grający w drużynie juniorskiej, na pozycji rezerwowego zapchaj dziury-czyli gra gdy trener nie ma innej możliwości.Edek widząc to że nie jest [...]
[...] ma problemy z nadwaga wiec postanowilem zamiescic tu ten post.... Mysle ze odpowie na wieklszosc pytan zwiazanych z tematem Skąd się bierze u ludzi nadwaga? Odpowiedź jest prosta: jemy za dużo, a ćwiczymy za mało. Oznacz to, że wartość energetyczna codziennego pożywienia (kalorie) jest większa niż ilość energii zużywana na czynności [...]
[...] Pominę tu całkowicie obliczanie zapotrzebowania i liczenie kalorii w posiłkach, bo nie zawsze trzeba to robić. Wystarczy dobrze jeść. Temat został potraktowany ogólnie, nie jest to konkretna dieta, bo nie da się ułożyć jednej rozpiski dla wszystkich. Każdy jednak kto zaznajomi się z tym tematem powinien mieć solidne podstawy do ułożenia własnej [...]
Witam, artykuł ten ma na celu pomóc każdej osobie, która zaczyna przygodę ze zdrowym odżywianiem i to nie ważne czy celem naszym jest redukcja czy budowa masy mięśniowej czy „tylko" poprawa stanu zdrowia przez zdrowe odżywianie, a więc zaczynamy ? Nim przejdziemy do układania naszej diety potrzebne są nam następujące dane i wiadomości : - wiek, [...]